29 x de 9 achter elkaar gegooid!
Eerste volautomatische kegelopzetmachines bij
Kegelcentrum Assink, Langelermaatweg 115, Hengelo ov
Octrooi aangevraagd op 29 maart 1950
Verleend op 15 mei 1952
door de heren H.J.Assink, B.Molenveld en B.H.Vlogtman uit Hengelo
Zo staat het op de officiele website van De Twentse Kegelbond....., moet zijn;
Het Twents Kegelhuis Assink
Zo zagen alle bezoekers onze 5 kegelbanen tijdens de opening en grote wedstrijden.
er voor de Foyer met dansvloer, buffet en piano.
Het geheel was wel zo,n 100 meter diep.
Duidelijk is te zien dat er Links en Rechts 2 banen en in de midden 1 baan afgescheiden konden worden.
3 clubs per avond konden aan de bak.
Woensdag en vrijdag was de middenbaan onbezet.
Half in het donker begon mijn kegel carrière, beginnend de zware ballen met twee handen te gooien. Aanleg voor sport zat in de genen. Het duurde niet lang of ik werd het pauze nummer bij grote wedstrijden. Een paar negens achter elkaar leverde een flesje limonade op.
Volgens velen logisch als je thuis kon oefenen. Nou dat raakt kant nog wal want als er één geen tijd had om te oefenen was het mijn moeder wel, die het veel te druk had met haar keuken en als het al haar beurt was om te gooien, kwam ze vaak met schort en al aan de baan. Ze had gewoon een sport aanleg, net als één van haar nazaten!
Naast een grote korfbal carrière in haar jonge jaren is ze diverse keren met haar club en individueel Kegel Kampioen van Nederland geweest.
Vanaf 1967 woonde ik in Haaksbergen en werd lid van Kegelclub Ons Genoegen in Hengelo.
Bij mijn eerste Rondgang, zo heet de kegel competitie, die in alle 8 kegelhuizen in Twente wordt gespeeld en die je als B speler begint, verdiende ik mijn eerste Gouden Kegeltje. Die verdien je als je je eerste 5 x 9 achter elkaar gooit in competitie, een iets grotere verdien je met 10 x de 9 achter elkaar enz .
In kegelland een hele eer!
Zowaar werd ik dat eerste jaar Twents B kampioen met 1 hout voorsprong op nr. 2 en dan moet je naar de Nederlandse Kampioenschappen voor B gooiers, dat jaar in Marcantie in Amsterdam. Gelukkig hadden we met de voetbal net die datum geen wedstrijd anders had ik een probleem gekregen met de Twentse Kegelbond!
Jacko Croes mijn vaste voetbalmaat vergezelde me en hield de stand bij.
Je gooit op 4 banen, elk baan 15 ballen. Jacko meldde dat ik na 3 banen eerste stond en dat had ie beter niet kunnen doen want de laatste baan verprutste ik alles en werd 4e.
Ik vond alles goed die dag, ik werd er niet warm of koud van.
Voetballen was veel belangrijker!
Nu het waarom van die 29 x de 9
Als een kegelclub zoveel jaar bestond, hield men ter ere daarvan, op hun thuisbaan een Concours met vele mooie prijzen te winnen. Gedurende 2 of 3 weken kwam dan Tout Kegelend Nederland daar op af, een dagje uit voor de dames en heren ging er wel in.
Je kon als club, individu, duo en vrije baan aan de slag.
Mijn vaders club HBKC hield een concours uiteraard op de thuisbanen van Assink.
Vrije Baan wil zeggen: degene die het vaakst 5 x 9 achter elkaar gooit is de winnaar en iedere 5 ballen gooien kost 0.50 cent, alles wat je minder dan 9 gooit zeg je, Nieuwe Kaart.
Dat leverd de club een aardig centje op en daar worden de prijzen van betaald.
TV,s, Radio,s, Klokken, Fietsen enz. waren er te winnen + iedere dag een dagprijsje, van enige waarde. Onze linkerbaan van de linkerhut was voor velen een obsessie.
Nou had ik natuurlijk wel weer iets bijzonders, ik gooide namelijk linkshandig, terwijl ik bijna in alles rechtshandig of benig was en linkshandige gooiers waren zeer zeldzaam!
Geen hond gooide Vrije Baan op die baan, terwijl dit linkshandig de meest makkelijke baan was om 5 x 9 te goooien, althans dat vond ik maar 29 keer de volle mep en dat aanéén achter elkaar is toch bijzonder.
+/- 5cm. breed opzetten, beetje links effect en het was bingo......jaja.....
Het was op die baan, tijdens dat concours, dat ik 29 x de 9 achter elkaar gooide....en met een totaal van 23 keer 45( 5 negens achter elkaar) in vijf ballen de eerste prijs, een klok won.
Voor 3 Flessen Ballantines heeft broer Maarten de klok mee naar huis genomen!